Найвідоміший традиційний грецький сир. Центральний продукт грецького столу. Греки їдять фету на сніданок, обід, вечерю та в перервах між великими трапезами. Статистика свідчить, що, порівнюючи з іншими сирами, споживання фети в країні досягає 80%.
Через величезну популярність цієї назви у світі, може здатися, що смак фети добре знайомий усім і кожному, проте це не зовсім так. Тільки якщо ви куштували справжню грецьку фету, ви зможете без зусиль відрізнятися її від інших розсольних сирів, що зовні схожы на фету, але не є фетою. Справжню фету роблять у Греції і тільки в Греції, рецепт і технологія захищені знаком PDO, який вказує на географічне походження сиру.
Білий розсольний сир фета виробляють виключно з грецького овечого молока, іноді з додаванням козячого (не більш ніж 30%). Дозріває і зберігається він у дерев'яних бочках або бляшанках (залежить від обраної сироваром технології) від трьох місяців до року. Термін дозрівання сиру впливає на його смак, текстуру та аромат. Що довше витримка, то щільніша структура фети та насиченіший смак. Фета може бути ніжно-молочною, у ній може переважити кислуватість або легка солодкість, але незмінно наявний яскраво окреслений аромат трав тієї місцевості, де пасуються кози та вівці.
Виробляють цей сир із жовтня до середини липня практично в усій країні. Фетою особливого смаку відомі гірські райони Греції з багатою флорою, до них належить і Фессалія.
Фета — головний смак грецького літа. Приготуйте з фетою хорьятики — традиційний грецький сільський салат, додавайте її до інших салатів, запікайте з овочами, рибою і м'ясом, подавайте до столу шматочок фети, посипавши його орегано та приправивши оливковою олією, але не забувайте, що фета — сир досить жирний і солоний.
| Основні | |
|---|---|
| Країна виробник | Греція |
| Тип | Розсольний сир |
| Тип молока | Овече |
| Вага | 400 г |
- Ціна: 550 ₴


