Яблучний пиріг із халвою

Соковиті, солодкі яблука в поєднанні із шоколадною кунжутною халвою стануть начинкою для пирога, який цілком може претендувати на почесне місце на святковому столі. Багатий смак частування здивує гостей: у ньому є горіхова терпкість халви, солодкість яблук і меду, аромат мигдалю, кориці й апельсина. Надати ще один незвичайний пряний відтінок можна використавши каштановий мед, але й із будь-яким іншим квітковим медом пиріг виходить чудовим.
Інгредієнти:
Для начинки:
70 г вершкового масла
5 солодких яблук
50 мл коньяку (або темного рому)
2 ст. л. коричневого цукру
2 ст.л. меду
1 ч. л. меленої кориці
200 г кунжутної халви (бажано шоколадної, але підійде і звичайна)
Для тіста:
130 г коричневого цукру
175 мл соняшникової олії
175 мл свіжовичавленого апельсинового соку
1 ч. л. соди
1 ч. л. меленої кориці
100 г мигдалевого борошна
250 г пшеничного борошна
Духовку попередньо розігрійте до 180 градусів.
1. Яблука очистить від шкірки та наріжте невеликими кубиками.
2. У глибокому сотейнику розтопіть олію та підрум'яніть яблука. Додайте коньяк (або ром), мед, цукор, корицю й, акуратно помішуючи, карамелізуйте яблука.
3. Халву подрібніть, відправте в сотейник до яблука розтоплюватися.
4. Викладіть начинку у форму для випікання.
5. У чаші міксера, використовуючи насадку для тіста, перемішайте цукор, соняшникову олію та половину апельсинового соку. Цукор має повністю розчинитися.
6. У апельсиновий сік киньте соду, добре перемішайте. Потім вилийте його в чашу міксера та продовжуючи перемішувати на середній швидкості, додайте корицю та мигдальне борошно.
7. Поменогу вводячи борошно, замісіть тісто.
8. Залийте тестом яблука, розрівняйте ложкою або силіконовою лопаткою.
9. Випікайте в розігрітій духовці 40-45 хв.
10. Дістаньте пиріг, трохи остудіть і переверніть.
Подавати можна теплим.
Смачного! Καλή όρεξη!
- Перевернутий яблучний пиріг із кардамоном і корицею
Домашній, класичний яблучний пиріг із запашними прянощами — що може бути кращим для створення затишної атмосфери сімейного чаювання. Вибирайте яблука міцні, соковиті, солодкі, вони мають зберігати форму та не перетворюватися на пюре під час випікання. Грецький йогурт можна замінити звичайною сумішеною, але в цьому разі тісто виходить щільнішим, тоді як йогурт дарує йому ніжну, повітряну текстуру.Повна версія статті


