Пастиціо

Традиційно для цієї запіканки використовуються довгі макарони, порожнисті всередині. У Греції вони мають однойменну назву з стравою — «пастиціо». Для фаршу підійде будь-яке червоне м'ясо. Можна взяти яловичину або свинину, а можна змішати їх у довільних пропорціях.
Продукти для пастиціо:
Для приготування макаронів:
- макарони 300 г
- 2 яйця
- 200 г фети
- 70 г петрушки
- 2 ст. л оливкової олії
- чебрець
Для приготування фаршу
- 2 цибулини
- 1 зубчик часнику
- 750 г м'ясного фаршу
- 1 ст. л цукру
- 4 ст. л оливкової олії
- 2 ст.л. томатної пасти
- 100 мл. червоного сухого вина
- 400 г помідорів, консервованих у власному соку
- 2 лаврових аркушів
- 1 ч.л. сушеного чебрецю, орегано або розмарина
- 2 ч.л. молотої кориці (або невелика палочка)
Для соусу бешамель:
- 100 г вершкового масла
- 100 г муки
- 1 л. молока кімнатної температури
- сіль, перець
- 100 г сыра гравієра
- 1 ч.л. молотого мускатного ореха
- 3 яєчні жовтки
________________________________________________________________________________________
1. Макарони пастиціо відварити в злегка соняшниковій воді, не доводячи до повної готовності 1-2 хвилини (орієнтуйтеся на час, вказаний на пакованні) Злити воду, відкинути на друшляк і дати трохи охолонути.
2. Перекласти макарони у велику глибоку миску, покрошити туди фету, додати чебрець і петрушку, трохи перцю, вбити 2 яйця, сприяти оливковою олією та добре перемішати.
3. Лук і часник почистити та дрібно порубати. У сковороді розігріти 2 ст.л. оливкової олії та припусити цибулю до легкого золотистого кольору, додати часник і кілька щіпок улюбленої прянощі (це може бути чебрецю, орегано або розмарин).
Щойно часник дав аромат, час відправляти в сковороду м'ясний фарш. Розбиваючи фарш дерев'яною лопаткою на шматочку, обсмажувати до рівномірного гарного кольору.
4. Усуває вогонь і далі тушкувати фарш, періодично помішуючи. За потреби можна додати нескінченої води.
5. Додати томатну пасту, цукор і добре перемішати. Покласти лавровий лист, корицю та влити вино. Знову перемішати.
6. Посилити до фаршу подрібнені консервовані помідори.
7. Знижувати вогонь і тушкувати ще хвилин 10-15 до повного випаровування всіх рідин.
Приготувати соус бешамель.
1. Натерти грав'єру на великій тертці.
2. У попередньо розігрітій каструлі розтопити вершкове масло, додати борошно й безперервно та ретельно перемішуючи пластиковою лопаткою, підсмажити до консистенції густого тіста. Необхідно стежити, щоб борошно не залишилося на стінках каструлі та не пригоряло.
3. Невеликими порціями вливати молоко і, продовжуючи заважати віночком, заварити густий кремовий соус.
4. Зняти з вогню, злегка остудити, додати мускатний горіх, 3⁄4 грав'єри та яєчні желки. Перемішати.
Духовку розігріти до 180 градусів.
1. Додати в фарш пару столових ложок соусу бісомель і перемішати. Це допоможе скріпити шари та не дасть запеканці розсипатися під час нарізування.
2. У прямокутну керамічну або скляну форму викласти макарони.
3. Зверху рівним шаром покласти фарш і рівномірно залити бешемелем.
4. Соус розподілити по всій поверхні за допомогою лопатки.
5. Присипати сиром гравієра, що залишився. Він дасть гарну рум'яну скоринку.
6. Надсилання в духовку на 40-45 хвилин.
Готова страва остудити упродовж пів години. Тільки потім нарізати та подавати.
Смачного! Καλή όρεξη!
- Яблучний пиріг із халвою
Соковиті, солодкі яблука в поєднанні із шоколадною кунжутною халвою стануть начинкою для пирога, який цілком може претендувати на почесне місце на святковому столі. Багатий смак частування здивує гостей: у ньому є горіхова терпкість халви, солодкість яблук і меду, аромат мигдалю, кориці й апельсина. Надати ще один незвичайний пряний відтінок можна використавши каштановий мед, але й із будь-яким іншим квітковим медом пиріг виходить чудовим.Повна версія статті - Перевернутий яблучний пиріг із кардамоном і корицею
Домашній, класичний яблучний пиріг із запашними прянощами — що може бути кращим для створення затишної атмосфери сімейного чаювання. Вибирайте яблука міцні, соковиті, солодкі, вони мають зберігати форму та не перетворюватися на пюре під час випікання. Грецький йогурт можна замінити звичайною сумішеною, але в цьому разі тісто виходить щільнішим, тоді як йогурт дарує йому ніжну, повітряну текстуру.Повна версія статті

